[ Home ] [ Library ] [ Links ] [ Email ]


Razmišljanja


USE I U SVOJE KLJUSE
skinite diktatora sami
(Deo br. 4)

NOVI SVETSKI POREDAK - PODJARMLJIVANJE SVETA AMERIČKIM INTERESIMA


Hitler sa ušima Miki Mausa. Imperije se raspadaju iznutra. Sprega Hollywood-a i PENTAGON-a.

Metod: "Treći Svet" na nivou totalne bede i gladi spreman je da radi (robuje) budzašto. Kako je Treći Svet premali za zapadnjačke apetite to Istočnu Evropu treba svesti na Treći Svet.

Primeri: Od Indonezije do Rusije


Eksploatacija - je previše korišćen termin i onoga koji ga (i nakon neslavnog kraha svetskog komunizma) i dalje koristi automatski žigoše i postavlja u crveni deo skale političkog spektra. Da li je sada međutim potrebno da se baš SVE odbaci od onoga što nam je levkom sipano u glavu na dosadnim časovima marksizma? Ili i od svake budale po neka pametna ima da se nauči?...

Divnih li vremena kada je bilo toliko "neotkrivenih" teritorija pa i celih kontinenata! Sve je to samo čekalo da superiornije rase to otkriju, kultivišu i (usput) pobiju domoroce. Zapadna Evropa je prednjačila u ovome "prosvećivanju" planete vekovima. Imperija i imperijalizam nisu imali negativnu konotaciju. Mnogi će se iznenaditi da ni danas Zapad ne misli loše o ovom grandioznom procesu koji je - istina u drugom vidu - još uvek u toku.

Upravo ovo pišem sedeći u americkoj državi koja sa ponosom nosi nadimak "Empire State" - Imperijalistička Država - Njujork. (Ako ništa drugo bar ste čuli o Empire State Building zadugo najvišoj zgradi na svetu).

Amerika nije mogla da učestvuje u imperijalnoj trci Španije, Francuske, Engleske, Holandije itd jer je i sama bila (Engleska) kolonija. To istorijsko kašnjenje im je (kao i Nemačkoj i Austriji) jako smetalo.

Prisustvujem predavanju bivšeg funkcionera američke vlade čija je glavna tema: "Bili smo u pravu kada smo islamskim fundamentalistima Avganistana poklonili najmodernije oružje u vrednosti par milijardi dolara". Osnovna nit je da su ovaj postupak mnogi smatrali glupim i kontraproduktivnim ali je sada jasno da je to bio genijalan, dugoročno pametan potez jer je bio jedna od ključnih poluga da se poljulja i na kraju razbije Sovjetski Savez i ceo Varšavski Pakt. (Samo pokazuje kako nema moralnih barijera kada su u pitanju "američki interesi". Kad su "interesi" u pitanju - bez pitanja se sklapa pakt i sa đavolom).

Kao kuriozitet, u jednoj od tangenti predavanja, predavač napominje da je pred kraj drugog svetskog rata, Predsednik Ruzvelt bio daleko vise uplašen od "Old Evil Empire" (Stare Zle Imperije) - Velike Britanije - nego od nadiranja sovjetskih komunista u srce Evrope. Velika Britanija (tada) je bila još uvek - suviše velika.

Javno ili tajno Amerika je učinila što je mogla da se konkurencija bivših jakih imperija oslabi i rasturi. Onda se sa klasičnog prešlo na novi oblik - biznis-kolonijalizma gde je Amerika mogla da ima svoj (lavovski) deo.

1) Nije više potrebno držati kontigente vojski u nedođiji da bi se lokalni resursi, uz pomoc jeftine domorodačke populacije eksploatisali. Vec sam opisao kako to lepo funkcioniše: Pomogneš u početku (preko CIA mutljavine ili ponegde čak i vojno) kakvom lokalnom malodušniku, diktatoru da uzjaši na vlast (sitan novac daš njemu pravo u dzep) i onda on obavlja eksploatatorski posao za tebe. Naravno, sve ovo biva zaodenuto lepim terminima kao što su mir, stabilnost, prosperitet, otvoreno, slobodno tržiste,... (Ukoliko je tiranin gori - u toliko bolje - imaš izgovora da, kad god ti je volja, tiranina zameniš novim. Opljačkano "zamrzneš").

Posledica ove Globalne Tiranije su vidljive (i bukvalno!) na svakome koraku. Ako hodaš u Nike ili Reebok patikama (na primer) skini patike i pogledaj gde su pravljene. Piše: Made in INDONESIA. Ako živiš u Americi (važi i za mnoge od vas koji živite u Zapadnoj Evropi ili gde drugde u "demokratskom" svetu) - skini se do gola i pogledaj etikete na odevnim predmetima. Naći ćes da je sav taj tekstil (a naročito onaj sa etiketama viskozvučnih imena visoke mode), mada dizajniran na Zapadu(!) proizveden u Indoneziji, Indiji, Kini, Singapuru, Hong Kongu, Makau, Bangladešu i drugim polukolonijalnim (banana) državama sveta. (Sve češće, ovih dana, naići ćes i na poznatija imena novonastalih "demokratija": Rumunije, Mađarske, Poljske itd).

Te patike si platio 50 (pa i 100) dolara a u Indoneziji su na njima radila (ROBOVALA) DECA. Od po deset godina starosti... Radi se i po šesnaest sati na dan za mizernu svotu novca. Šaka dolara nedeljno... (Alarmirao si se - smrdi na Marksa!?)

Zapadu u opšte ne smeta tiranin zvani Suharto (ili slični, ili čak i gori) - biznis cveta! (It is business - nothing personal!) Divota jedna. Suharto i slični imaju zakone koji su ovako krvavu, brutalnu eksploataciju lepo - ozakonili. All is OK!

2) Čizme američkih vojnika uvedoše "demokratiju" na HAITE. Mrska vojna hunta je zbačena (i njihov pljačkaški plen "zamrznut"). Onda je ostrvom zavladao MIKI MAUS - lično. (Sasvim slučajno, na alternativnom radiju ovde) slušao sam o tome nedavno... Isti robovski rad dece po šesnaest sati. Deca prave plastičnog Miki Mausa i slično (za Dizni kompaniju). Sad je posebno važno da budu redovno bićevana jer treba napraviti dovoljno igrački slatkog izgleda - za američku decu i za nastupajuće blagodarne božićne praznike.

Jadna srpska deca još uvek su besposlena. Nisu uvedena u veliki svet svetske "demokratije". Lancem im treba nogu zakucati za pod - pa na posao!

3) Pa zna li za sve to i šta na to kaže taj običan američki svet? Ima li dušu?

Ma ko klacka običan svet? I ko ga za šta pita? Svake četiri godine se održavaju "najdemokratskiji", "najdirektniji" izbori. Imaš "slobodu" izbora između dvojice majmuna... Tačnije, kada su me američke kolege, u IBM istraživačkom centru gde radim, zapitale za koga bih od te dvojice glasao - rekao sam da stvarno ne znam da li je bolji Hitler ili Musolini. "Dobro, dobro tebi su stali na žulj zato što si Srbin, ali... ..." Nije bilo, međutim, potrebno mnogo truda da i sami priznaju da su "dve partije" (republikanci i demokrati) - u stvari JEDNA PARTIJA SA DVA IMENA. Svi isto rade i svi su smrdljivi lopovi... Ali eto - to je izbor.

O ostalim kandidatima nisu znali mnogo. TV Bastilja im namerno nije dala pristup kamerama. "Pero je isti pokvarenjak kao i ostali. Taj multimiliarder ima sve pa bi još da kupi i predsedničku stolicu". O Ralf Nejderu nisu znali da kažu baš ništa. Nikakva lova nije uložena u njegovu predsedničku kampanju. Tačka. Prepričao sam im govor ovog kandidata koji sam slučajno čuo na jednoj od malih radio stanica: Čovek kaže da nenarodni režim vlada drzavom. Režim koji se naćisto prodao velikom biznisu i koji izdaje interse naroda. "Američki narod je stalno stavljen u situaciju da bira manje između dva zla. Zato će mnogi i glasati za Klintona ne znajući da je ovaj predsednik koji nije ništa učinio za američko školstvo (a pacovi su se razmileli po neodržavanim učionicama), niti za sprečavanje zarazne bolesti Salmanela od koje su mnogi bili teško bolesni a neki i umrli, niti za poboljšavanje avionskog i drumskog saobraćaja u kome sve veći broj ljudi gubi živote... a potpisao je 11 (jedanaest!) miliardi dolara dodatnih troskova za Pentagon - za stvari koje Pentagon NIJE čak ni tražio" kaže Ralf i dodaje: "Svi gornji problemi bi bili rešeni za desetinu novca koju je Klinton tako lagodno poklonio Pentagonu."

Manje od pola (razocaranog) biračkog tela je izašlo na cirkus zvan izbori. S obzirom na deo glasova koje je uzeo Pero - manje od pola onih koji su glasali dali su glas za Klintona. Procentualno sličan deo biračkog tela glasa i za Milošeskua...

Amerikanac uđe u jednu prodavnicu iz lanca prodavnica "Banana Republic" (baš tako se zove) i kupi sebi košulju za 60$. Indijac koji se nad kosuljom znojio je zaradio 2$. Zašto bi Amerikanac bio srećan sto je platio celih 60$? ...Negde, makar podsvesno, on zna da je svet već podeljen na one koji će imati šansu da nose Reebok patike i one koji će se nad njima preznojavati. I zna da je on deo srećne manjine. Neka ceo svet robuje za Ameriku! Šta ga se to tiče? Utoliko bolje. U konkretnom slučaju on nije profitirao ali u kakvom drugom sigurno (makar posredno!) jeste. To se zove "Trickle-down economics". Od puta između 2$ za Indijanca do 60$ cene košulje - mnogi su se ogrebali. Neki beskrupulozni pametnjaković (biznismen) je zgrabio lavovski deo ali ostalo je dosta i za ostali američki deo polusirotinje - za vozaća kamiona koji je robu transportovao, za prodavačicu... I (veliki) deo za takse državi ne bi li platila vojsku, špijune i doušnike koji će, svi u sprezi, osigurati da se Indijac i dalje znoji.

Da, tu nema mrdanja. I nema milosti. Nekim državama koje su na bilo koji način pale u posebnu nemilost (kao Irak ili Srbija) - neće biti dopušten luksuz da budu ni eksploatisane. Dok će oni koji su prihvatili jaram eksploatacije biti udeljene mrvice oni narodi koji su se drznuli da se bune - mogu slobodno da crkavaju u bedi - kao primer ostalima...

Od Rimskog Carstva preko Velike Britanije do Sovjetskog Saveza velike imperije se nisu raspale nakon izgubljene bitke na bojnom polju. Naprotiv, raspale su se, kao po pravilu - iznutra. I poslednja Zla Imperija je na istome putu. (Ali ko će to da dočeka?)...

Posredno, pohlepna, brutalna eksploatacija je mač sa dve oštrice. Činjenica da je teško u Americi naći košulju sa etiketom "Made in America" znači da je ogromna lista radnika izgubila posao i bila primorana da nalazi kakav drugi. (Amerika je nakon drugog svetskog rata bila vodeća sila u svim industrijama pa i tekstilnoj - koju uzimam ovde samo kao primer). Čitavi niz industrija niske tehnologije nestao je iz Amerike. Gramzivi vlasnici fabrika nisu hteli da plate ni minimalne nadnice američkim radnicima - kad su već mogli da eksploatišu negde drugde po svetu za znatno manje pare. Interes i patriotizam tu nije imao ničeg zajednickog.

Amerika, seoski siledžija je nakon drugog sv. rata postao Gospodar Sveta. Strašno mu se svidela ta uloga. I dok je niz fabrika premeštano u eksploatisane Liliput republike Amerika je počela da troši TRILIONE DOLARA na "odbranu". U isto vreme, Amerika je zabranila svojim bivšim neprijateljima Nemačkoj i Japanu da na isti način bacaju novac uludo u skupe smrtonosne (na sreću neiskorišćene) igračke. Tako su Nemačka i Japan, najzad pobedili ako ne drugi svetski rat onda treći ekonomski.

Izgubivši sve industrije niske tehnologije Amerika je grandioznom glupošću izgubila (u borbi sa Nemačkom i Japanom) i mnoge industrije visoke tehnologije (npr. industriju elektronike. Dok je video-rekorder izmišljen u Americi ni jedna(!) američka firma ga ne proizvodi. Skoro sve su u Japanu).

Od sile koja je imala monopol u gotovo svakoj industriji Amerika je spala na samo dve industrije gde monopol jos uvek drži:
1) Vojna Industrija (Pentagon). Amerika je tu bez premca u svetu. Potrebno joj je međutim jos više ratova da bi industrija nastavila sa "normalnim" radom.
2) Industrija Zabave (Hollywood). Industrija snova i laži.

Ove dve industrije su se nasle u Orvelovskom zagrljaju. Industrija snova i laži radi to punom parom prepisujuci istoriju onako kako to odgovara trenutnom politickom trenutku. Ovaj orvelovski posao onda daje izgovora i otvara vrata vojnoj industriji da se baci na izvođenje svojih "poslova".

Velike TV kompanije u Americi (ABC, NBC,...) su otkupljene od strane zabavne industrije (Dizni kompanija je kupila ABC) ili od vojnih giganata (General Elektrik, Vestinghaus,...) Konkretni rezultat toga je kada Piter Dzenings iz ABC-a ode u Sarajevo da izrežira masakr da bi američka vojna armada imala razloga da "uvodi mir" tamo. (Kao i u ratu u zalivu - treće države, tzv. "saveznice" kao sto su upravo Nemacka i Japan onda treba da plate cenu kostanja americkog svetskog policajca... U zalivu, na primer, Amerika je sručila nebrojeni - i zasigurno nepotreban broj kamiona i ostale opreme koju je posle bilo "preskupo ponovo vračati nazad". Sve je to posle platila - otkupila "međunarodna zajednica"... Odličan posao za Ameriku!)

Uvidevsi sve vece i stalno rastuce slabosti Amerika se koristi otvorenim siledžijstvom ne bi li bogate poslove preotela. Japan je nateran da prepusti računovodstva svojih giganskih kompanija - američkim kompanijama. Pre dva dana su naterani da "otvore tržiste" industrije osiguranja američkim osiguravajucim kompanijama. Nezadovoljstvo među zapadnim "saveznicima" stalno raste ali fizičke snage da se americkim gangsterima odupre - nema. Biće potrebno da se celi svet ujedini (ukljucujuci i samo američko građanstvo) da bi mogao ovaj monstrum da se zaustavi.

Bez obzira na sve bezočne pljačke američki narod se ubrzano raslojava i propada. Oko sest miliona američke dece je gladno i neuhranjeno... Na tržistu su izasle nove knjige sa naslovima: "Kraj obilja", "Kraj zaposlenja" i "Kraj mita o penzionisanju". Ima da radis dok ne crnes... samo posla biti - neće... Ubrzani razvoj informativne (komjuterske) industrije izbacio je sa posla celokupne profesije radnika. Vise nisu potrebne sekretarice, pisarcići, racunovođe i sl. Sve se automatizuje... Sve podseca na ne tako davni proces gde je celokupno stanovnistvo, u pola veka, sa 98% zemljoradnickog preslo na 3%. Tada je, međutim, ubrzana industrijska revolucija dala farmerima načina da prezive. Slično se sada ne vidi. Umesto toga ne samo industrije manuelnog posla niske tehnologije već i kreativni posao visih tehnologija - napusta Ameriku. Novi vid eksploatacije sada ne obuhvata samo tzv. plave kragne vec i bele. Primeri su u činjenici da se deo istraživanja General Elektrika seli u Kinu dok, na sličan nacin, softverske kompanije traže jeftinu, obrazovanu snagu - van Amerike - da radi na softveru gde je potrebno uloziti puno rada. Ovde se oko (osim na Indiju) opet baca na Istočnu Evropu... Sve jedno bez posla ce opet ostati - Amerikanci.

Ogromne kompanije kao General Motors, General Elektrik, IBM,... su se oslobodile "viska radne snage". Na desetine i stotine hiljada ljudi su ostali bez posla. (Kad sam počeo da radim za IBM bilo je oko 440.000 zaposlenih. Sada je oko 220.000. Grupa u kojoj radim je sa 50 zaposlenih spala na nas 7).

Ne lipši magarče dok trava ne nikne.... Kako iz crne rupe pobeci? Ne možemo da čekamo da Amerika propadne, niti Kina da ojača (pa nam se onda smiluje), niti da se ruski narod osvesti i zbaci pijanduru, idiota i kretena, najgoreg izdajnika ruskog naroda i svega pravoslavnog slugu Zapada a la Markos, Somoza, Šah Pahlavi... Jelcin je Rusiju sveo na koloniju Zapada. Odrekao se suvereniteta države pozvavsi FBI (američku federalnu policiju) "da mu pomogne oko rastućeg kriminala". Bacio se na otvorenu pljačku nacije onako kako sam opisao u slucaju ostalih trećerazrednih diktatora... A Zapad je još uvek nezadovoljan izdajom i ponavlja: "Rusija je još uvek suviše velika. Još uvek suviše velika." Bacili su oko na riznicu zvanu Sibir, na naftu, rubine, dijamante, uran,... ... Znali bi oni kako to sve da koriste.

Do nedavno su pobednici hladnog rata trljali ruke u ushićenju da se i Sovjetski Savez raspao. Tada je bilo važno da se (ma kako ko mislio da je to nepravedno) granice koje su crtali Staljin, Tito i Lenjin održe. Na taj način je ruski narod postao najveća nacionalna manjina na svetu. Po onome sto Zapad hoće da prizna - 20 miliona Rusa živi van Rusije, po podacima UN-a celih 40 miliona! Staljin, Lenjin i Tito su međutim bili sveci i ne sme u njihov dizajn da se dirne!

Međutim, kada se to već postignulo onda se insistira na daljem rasturanju. Sada ni te granice nisu svete pa se, uz enormne pritiske insistiralo da se od Rusije odvoji Cečnija. Na taj način je Rusija još vise okrnjena ali (što je daleko opasnije) napravljen je PRESEDAN da ni svetačke granice više nisu svete. Preko noći (ali bez ikakve buke na Zapadu) Rusija je postala demokratskija od mnogih "demokratskih" zemalja Zapadne Evrope. Nije se odrekla Britanija Severne Irske (mada se tamo vode borbe decenijama, i duže), nije se odrekla Španija Baskije niti Francuska Korzike itd, itd. Odrekla se Rusija Cečnije i sada je pitanje dana kada će se zahtevati da Srbija ponovi model i odrekne se Kosova, Raške, Vojvodine,...

Kao ni Hitler ni ovi zlotvori ne znaju šta je dosta.

Imamo zato hitnog posla za obavljanje, svoga izdajničkog tiranina za svrgavanje. Uz ovo moramo da budemo svesni da imamo i narod fantastičnih pojedinaca uspešnih u svemu što ti na pamet padne. Još da nam je da razumemo poruku što nam je pradedovi ostaviše i u grb srpski upisaše: "Samo SLOGA Srbina Spasava". Mora najzad i Srbin Srbinu da pomogne. Moramo bolje da se povežemo i da gledamo i mi svoga posla. Ključ svakog uspeha je ODLUČNOST.


Sledeci nastavak: UGURAVANJE ZAPADNE "DEMOKRATIJE" U ISTOČNU EVROPU.

Nazad
Uvod članka
Nastavak

BACK TO:
Petar Makara (Makarov):

[ Tekstovi na srpskom ]
[ Texts in English ]
[ Makarov - home page ]
[ Makarov - The Book of Facts ]

The truth belongs to us all.

Feel free to download, copy and redistribute.

Last revised: March 07, 1997